Dostupni linkovi

Odbačena prijava protiv tjednika srpske manjine Novosti


Rješenjem od 10. veljače ove godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv tjednika srpske manjine “Novosti” koju je izvanparlamentarna desna Hrvatska stranka prava (HSP) podnijela zbog objave pjesme ‘Lijepa naša haubico’ u kolovozu 2015. godine. Prijava je odbačena s obrazloženjem da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom RH.

Pjesma “Lijepa naša haubico” naslovom i sadržajem parafrazira hrvatsku državnu himnu “Lijepa naša domovino”, a “Novosti” su je objavile povodom vojnog mimohoda kojim je Hrvatska 4. kolovoza 2015 u Zagrebu obilježila 20 godina vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u kaznenoj je prijavi tvrdio da su Novosti počinile djelo iz članka 349. Kaznenog zakona, jer su ‘izvrgnule ruglu i prijeziru tekst himne Republike Hrvatske’.

Županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić ovako je obrazložila odbacivanje kaznene prijave:

‘Sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni. (...) U konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti’, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva.

XS
SM
MD
LG