Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: Svjestan sam da je Predsjedništvo BiH ušlo u krizu


Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je svjestan činjenice da je jučerašnjim bojkotom sjednice koji se desio, prije svega od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Predsjedništvo BiH ušlo u krizu.

"Nisam ga ja uveo u krizu. Uveo ga je u krizu član Predsjedništva koji nije htio da se izjašnjava, koji nije htio da govori o tužbi, koji nije dao šansu instituciji BiH da se o tužbi izjasni", kazao je Ivanić dan nakon sjednice državnog predsjedništva na kojoj je trebalo biti razmatrano podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije.

Naveo je da, kao član Predsjedništva nema nijednu novu činjenicu, nije dobio ni jednu informaciju.

"Niko mi nije ponudio, niko od mene nije tražio da se organizuje rasprava, a svi kažu da sam protiv. Prosto je nevjerovatno koliko se teze obrću. Svi govore kako ja kao izdajem BiH, a branim Srbiju, a ni riječi nisam rekao o tome. Stalno sam govorio o načinu donošenja odluka", istaknuo je.

Dodao je da je jučer tražio da se odluke vrate u institucije, "a Izetbegović ih je izvukao opet iz institucija".

"Jučer je bio rizik, moglo se desiti dva naprema jedan, da dva člana glasaju za podizanje revizije i da se dobije legalitet", kazao je predsjedavajući državnog Predsjedništva.

XS
SM
MD
LG