Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Spustiti tenzije


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je s ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwarom Fergusonom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, te je zajednički ocijenjeno da je u ovom trenutku važno spustiti tenzije koje opterećuju reformske procese i skreću pažnju s evropskog puta BiH.

Delegacija Bosne i Hercegovine predala je danas aplikaciju za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. O njoj će najprije odlučivati registar suda koji provjerava činjenice i rokove.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ni danas nije uspjelo da nađe zajednički jezik. Vanredna sjednica koju je zakazao predsjedavajući Mladen Ivanić je prekinuta nakon što je član Predsjedništva Bakir Izetbegović odbio da se izjasni o stavu te institucije povodom podnošenja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Kako se navodi nakon susreta Čovića i britanskog ambasadora tenzije su u posljednje vrijeme vidno narušile medijsku klimu i opterećuju funkcioniranje države.

Sugovornici su se suglasili kako je nužno da institucije na svim nivoima nastave nesmetano ispunjavati reformske obaveze, naročito one koje se vežu za evropski put Bosne i Hercegovine.

Također, zaključeno je da je negativne posljedice cikličnih političkih kriza potrebno preduprijediti i neutralizirati posvećenim radom na implementaciji ključnih institucionalnih i privrednih reformi na svim nivoima putem kompromisa, dijaloga i funkcioniranja institucija.

Ambasador Ferguson na kraju susreta još jednom je istakao da će njegova zemlja i dalje nastaviti pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG