Dostupni linkovi

Darmanović: Crna Gora u maju članica NATO


Ministra vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović
Ministra vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović

Crna Gora je dobila uvjeravanja da će Senat SAD ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore sa NATO-om, izjavio je crnogorski ministar vanjskih poslava Srđan Darmanović u intervjuu za Reuters dodajući da očekuje da će Crna Gora postati punopravna članica NATO na summitu Alijanse krajem maja.

Darmanović je Reutersu rekao da su dobili 100 postotno uvjeravanje da će Senat ratifikovati sporazum.

"To će se dogoditi 100 posto" naveo je Darmanović koji je ranije bio amabsador Crne Gore u Vašingtonu od 2010. do 2016.

Darmanović je odbio spekulacije da bi ratifikacija sporazuma o pristupanju Crne Gore u NATO mogla biti žrtava želje nove administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa da poravi odnose sa Rusijom.

Moskva se protivi proširenju NATO na Zapadni Balkan.

Reuters navodi da je Crna Gora, nekadašnja jugoslovnska republika koja broji 650.000 građana, ovih dana objavila da imaju dokaze da su ruske državne strukture umiješne u kako se navodi, pokušaj puča za zabacivanje vlade na dan izbora prošlog oktobra sa ciljem zaustavljanja njenih pristupnih pregovora, što su optužbe koje Moskva odbacuje.

Ministar Darmanović je za britansku agenciju u vezi sumnji hoće li Senat SAD ratifikovati sporazum Crne Gore i NATO-a izjavio:

"Mi razumijmo da predsjednik Trump želi da učini neke pozitivne pomake u odnosima sa Rusijom, naročito kada je riječ o borbi protiv terorizma, ali ne vidimo nikakv signal o tome da bi žrtvovali ključne američke nacionalne interese"

Od 28 članica NATO-a, sporazum još treba da ratifikuju SAD, Kanada, Španija i Holandija.

"Prijem Crne Gore bi prema očekivanjima trebalo da se dogodi na sljedećem summitu krajem maja" rekao je Darmanović.

"Razumno je očekivati da će sve druge procedure biti finalizovane do tog momenta" dodao je šef crnogorske diplomatije.

Reuters pojašanjava da su dvojica američkih senatora, republikanci, Mike Lee i Rand Paul blokirali takozvano "brzo glasanje" kojim bi se odobrila rezolucija kojom se ratifikuje pristupni ugovor Crne Gore sa NATO-om. Jedan savjetnik senatora Leea je rekao da on želi "roll call" glasanje u kojem se pozicija svakog senatora o tom pitanju snima.

Britanska agencija navodi da bi lider republikanske većine, senator Mitch CcConnell mogao da razriješi njihove primjedbe zakazujući debatu na tu temu i "roll call" glasanje, ali da to još nije učinio. Reuters navodi da senatori Paul i McConnell nijesu odgovorili na njihove zahtjeve za komentar.

Trump je NATO opisao kao "prevaziđen" tokom američke predsjedničke kampanje, ali se očekuje da će učestvovati na summitu lidera Alijanse krajem maja u Briselu.

Upitan šta bi moglo motivisati Rusiju da pokuša zbaciti crnogorsku vladu, Darmanović je odgovorio:

"Ne samo da bi cijeli Jadran i Mediteran bio pod štitom NATO-a, već moguće i radi preoblikovanja geoplitike na Zapadnom Balkanu".

Crna Gora je objavila da je jedan od dvojice ruskih građana optužnih da stoje iza zavjere pokušaja puča u oktobru identifikovana kao objavještajni oficir koji je ranije radio za rusku ambasadu u Poljskoj, odakle je protjeran zbog špijunaže.

Darmanović je naveo da je Rusija "naravno" pokušala da pošalje poruku i drugim državama u regionu koje imaju EU i NATO aspiracije.

"Punopravno članstvo u NATO sasvim sigurno će drastično uticati na promjenu okolnosti" kaže ministar vanjskih poslova Crne Gore, dodajući "nije svejedno da li živite pod članom 5 ili ne". Time se referisao na NATO princip da se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve.

Kako na kraju navodi Reuters, Darmanović koji je strasni igrač šaha, kaže da je ovo pitanje strpljena.

"To je kompleksna strateška bitka u kojoj treba da budemo strpljivi, a strpljenje je jedan od najvećih kvaliteta u igi šaha" poručio je crnogorski diplomata.

XS
SM
MD
LG