Dostupni linkovi

Ruski opozicionari upozoreni u vezi marša za Njemcova


Sa jedne od prethodnih komemoracija Borisa Njemcova
Sa jedne od prethodnih komemoracija Borisa Njemcova

Vodeći organizator predstojećeg marša komemoracije u čast ubijenog kritičara politike Kremlja i nekadašnjeg zamjenika premijera Rusije, Borisa Njemcova, koji je ubijen u noći 27. februara 2015., u centru Moskve, dobio je upozorenje od tužioca glavnog grada.

Tužilaštvo Moskve je upozorilo na moguće posljedice u slučaju kršenja zakona o redu i miru prilikom javnih okupljanja.

Vladimir Milov, lider opozicione stranke Demokratski izbor, napisao je na sajtu LiveJournal u četvrtak da je mu je službenik okružne policije predao upozorenje na dvije stranice iz kancelarije tužilaštva, kasno naveče prošle noći na kućnu adresu.

Marš komemoracije za Borisa Njemcova zakazan je za nedjelju, 26. februara u centru Moskve, i za njegovo održavanje su unaprijed dobili odobrenje od gradskih vlasti. Dva prethodna marša za Njemcova održana su bez bilo kakvih incidenta.

Milov je skenirano upozorenje od tužilaštva i postavio na pomenuti web sajt.

U pismu se Milov otvoreno "upozorava" da će se moguće suočiti sa posljedicama, administrativnim ili krivičnim ako marš izazove bilo kakav javni nered ili podstakne socijalni animozitet.

Nešto ranije su, kako se izvještava, agenti FSB (Federalne službe bezbjednosti) u jugoistočnom gradu Stavropolju prijetili organizatorima Njemcove komemoracije da će se suočiti kriminalnim progonom.

Boris Njemcov je bio žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijen je iz zasjede u blizini Kremlja 27. februara 2015.

XS
SM
MD
LG