Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekinuta sjednica Predsjedništva BiH: Izetbegović i Ivanić zakazali odvojene konferencije


Članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović

Prekinuta je vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti govora o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sazvao je vanrednu sjednicu kolektivnih šefova države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје".

Prema svim dostupnim informacijama, vanredna sjednica Predsjedništva BiH ne bi ni na koji način utjecala na predaju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju bi u petak trebao predati agent naše zemlje Sakib Softić.

Odvojene konferencije za medije najavili su Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Najava revizije presude pred Međunarodnim sudom u Hagu izazvala je političku krizu u BiH s obzirom na to da političari iz entiteta RS osporavaju podnošenje zahtjeva.

Tako je svojevrsnim bojktom zastupnika i ministara iz RS-a blokiran rad Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH. Predsjednici političkih stranaka iz RS-a, a koje su dio koalicione većine najavile su da od trenutka podnošenja apelacije u BiH ne postoji parlamentarna većina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić okrivio je Izetbegovića za vaninstitucionalno djelovanje ističući da postoji "paralelna struktura" okupljena oko Izetbegovića koja je privatizovala bh. institucije.

XS
SM
MD
LG