Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MVP Crne Gore: Odgovor Moskve bez argumenata


Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović

Izjava portparolke ruskog Ministarstva vanjskih poslova jedan je u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, precizirali su iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu, kažu iz MVP-a.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Moskva smatra da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, i da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje.

"Na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države? Kada portparol ruskog MID-a ocjenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to miješanje u unutrašnje stvari suverene države", odgovaraju iz crnogorskog Ministarstva.

I konačno, navodi se u reagovanju, kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16.oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana – da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševjekovne tradicije bliskih rusko - crnogorskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparolka Zaharova, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?

"Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom. Ne želimo da probleme rješavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđul ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije", poručili su iz MVP-a.

Konstatuju na kraju da, umjesto dijaloga na koji pozivaju, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana.

"Na taj način se nanosi ozbiljna šteta crnogorsko-ruskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo vanjskih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava", zaključuje se u reagovanju crnogorskog ministarstva.

XS
SM
MD
LG