Dostupni linkovi

Vučić o reviziji presude: Očigledno mnogi žive u prošlosti


Predstavnici Srba u BiH, sa Vučem i Nikolićem u Beogradu
Predstavnici Srba u BiH, sa Vučem i Nikolićem u Beogradu

Predsjednik Tomislav Nikolić, nakon sastanka sa predstavnivcima vlasti iz Republike Srpske u Beogradu, je izjavio da Srbi nisu učinili ni jedan potez koji bi destabilizovao Bosnu i Hercegovinu.

Sastanak je organizovan povodom najave Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BIH da će podnijeti zahtjev za reviziju presude BIH protiv Srbije za genocid.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini, jer smo mi jedan te isti narod ", kazao je Nikolić.

Vučić je rekao kako je 'očigledno da mnogi žive u prošlosti i da od prošlosti žele da žive".

"Ovim su naši odnosi vraćeni 25 godina unazad i ono malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo, danas je jasno da toga nema. Nekim ljudima je sužen pogled u budućnost, na sreću nije to slučaj sa Srbijom. Nikada nećemo da vršimo pritisak na predstavnike Srba u RS i u BiH", rekao je Vučić.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je da je zadovoljan razgovorom.

"Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima uopšte. Oni žele ovim da kažu da su Srbi u BiH počinili genocid koji se nije desio. Oni su spremni da svojataju Bosnu i Hercegovinu. Izetbegović je ovim ugasio svjetlo u BiH, ona i jeste država nazor", poručio je Doidk.

Novinarima se obratio i predsjedavjući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić:

"Ovo je krah pomirenja i povjerenja. Mene ne brine revizija, ona je pravno neutemeljna, a ova tužba je razgolitila odnose u BiH. Čovjek koji je najviše srušio BIH je gospodin Izetbegović", rekao je Ivanić.

Najavljeno je da će povodom najave revizije presude u Banjaluci u ponedjeljak biti održano i posebna sjednica Skupštine RS-a.

XS
SM
MD
LG