Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amnesty: Retorika mržnje na najgorem nivou od tridesetih godina prošlog veka


U najnovijem godišnjem izveštaju organizacije Amnesty International ocenjuje se da su ljudskih prava širom sveta ugrožena zbog političara koji se koriste "otrovnom, u najmanju ruku nehumanom" retorikom protiv etničkih ili verskih manjina u cilju jačanja svoje političke moći.

U svom godišnjem izveštaju za 169 zemalja ova organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu navodi da su političari napali načela ljudskog dostojanstva i jednakosti želeći da budu izabrani.

Generalni sekretar ove organizacijer Salil Šeti, rekao je da "strah i huškanja stvaraju razdore, opasniji svet”. On kaže da je retorika mržnje u svetu dostigla najgori nivo u politici još od tridesetih godina prošlog veka, te da "2017. treba heroje ljudskih prava" u borbi protiv mržnje.

Šeti je svrstao američkog predsednika Donalda Trampa, turskog predsjednik Redžepa Tajipa Erdogana, mađarskog premijera Viktora Orbana i filipinskog predsednika Rodriga Dutertea među političare koji “dehumanizuju čitave grupe ljudi”.

Svet je, navodi AI, postao "mračnije...nestabilno mesto", s porastom govora mržnje prema migrantima širom Evrope i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG