Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porošenko zatražio od EU pooštravanje sankcija Rusiji


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je danas EU da uvede nove sankcije Rusiji zbog odluke Moskve da prizna pasoše koje su izdale separatističke vlasti u pobunjeničkim oblastima na istoku Ukrajine.

Porošenko je na sastanku s povjerenikom EU za humanitarne poslove i krizne situacije Hristosom Stilijanidisom u Kijevu rekao da je taj potez Moskve u suprotnosti s Minskim mirovnim sporazumom iz 2015. godine.

Rusija je donjela odluku da se osobni dokumenti, školske ili profesionalne diplome, potvrde o rođenju, umrlice koje su izdale vlasti u oblastima na istoku Ukrajine priznaju kao važeće u Rusiji, prema ukazu koji je u subotu stupio na snagu, a potpisao ga je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je saopćio da je odluka donjeta iz humanitarnih razloga kako bi se pomoglo stanovnicima na istoku koji trpe posljedice ukrajinske blokade i da se time ne priznaju pobunjeničke regije.

U sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG