Dostupni linkovi

Ivanić o reviziji: Na sceni van institucionalno djelovanje u BiH


Revizija je samo ogolila jedan politički koncept koji je prisutan u BiH: Mladen Ivanić
Revizija je samo ogolila jedan politički koncept koji je prisutan u BiH: Mladen Ivanić

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Mladen Ivanić traži da se o potezima Bakira Izetbegovića povodom pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu očituje Narodna skupština Republike Srpske.

Predaže da klubovi poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatraže posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o političkim implikacijama zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

˝I da se o tome razgovara, ne o reviziji, jer ona nema ni teorijsku šansu da prođe nego o ovim političkim implikacijama, proizvođenju kriza, van institucionalnom djelovanju, paralelizmu i rušenju konsenzusa˝, kaže Ivanić

Ivanić takođe smatra da predstavnici Republike Srpske treba da ostanu u institucijama BiH, ali da nema smisla da učestvuju u sjednicama zbog van institucionalnog djelovanja SDA.

Za ponedeljak je najavio sastanak sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH, kako bi odlučili o daljem djelovanju, i pozvao ih da ostanu u institucijama BiH, obavljaju dnevne poslove, ali da ne budu održavane sjednice sve dok se ne steknu uslovi za tako nešto.

˝Ne vidim uslove za sastanke i sjednice jer je cijela struktura SDA djelovala van institucija i dok se oni ne vrate u institucije i normalno funkcionisanje, šta bi mi tamo radili˝, smatra Ivanić.

Ivanić smatra da SDA već godinama djeluje van institucija BiH i da je tako stvorila paralelnu strukturu odlučivanja koja onemogućava normalno funkcionisanje države, što je vidljivo i u načinu donošenja odluke o reviziji presude.

Ivanić je napomenuo da će poslati novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali i zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIK) kako bi ih informisao da zahtjev za reviziju presude ne dolazi od zvaničnih bh. institucija.

XS
SM
MD
LG