Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Ojačati multilateralizam EU, NATO i UN


Važno sarađivati sa Rusijom u borbi protiv terorizma: Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je potrebu za očuvanjem i jačanjem multilateralnih struktura kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije.

Merkel je u obraćanju na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, takođe, poručila da je važno sarađivati sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

"Svi ćemo biti jači ako zajedno delujemo", poručila je ona na skupu kojem je prisustvovao i američki potpredsednik Majk Pens, ali je napomenula da multilateralne strukture na mnogim mestima "nisu dovoljno efikasne", prenosi AP.

Nemačka kancelarka je izrazila čvrsto uverenje da je vredno boriti se za zajedničke međunarodne multilateralne strukture, ali je naglasila da je te strukture potrebno poboljšati.

Pens će se, kako je predviđeno, obratiti na skupu posle Merkelove, navodi američka agencija.

Merkel se u svom obraćanju osvrnula i na odnose s Rusijom, rekavši da su odnosi Evrope sa Rusijom i dalje puni izazova, ali da je važno sarađivati s tom zemljom u borbi protiv terorizma.

Takođe je poručila da neće prestati da se zalaže za uspostavljanje boljih odnosa sa Rusijom, prenosi Rojters.

"Zajednička borba protiv islamskog terorizma je oblast u kojoj imamo iste interese i možemo da zajedno delujemo", rekla je nemačka kancelarka.

Ona je, međutim, ukazala da islam nije izvor terorizma i naglasila potrebu da se muslimanske države uključe u borbu protiv te pošasti.

Takođe je podvukla da EU ima obavezu da prihvati izbeglice.

Merkel je poručila i da će učiniti sve da ispuni cilj troškova na odbranu u okviru NATO-a od dva odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG