Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća negira da sprema mobilizaciju Nacionalne garde za imigrante


Sean Spicer, portparol Bijele kuće

Bijela kuća je negirala izvještaje medija da razmatra raspoređivanje do 100.000 pripadnika Nacionalne garde u 11 saveznih država SAD koji bi hapsili ilegalne imigrante uz granicu sa Meksikom.

Demanti je stigao samo par minuta nakon što je Associated press (AP), pozivajući se na nacrt memoranduma za koji je tvrdio da je u posjedu ove agencije, naveo da se u dokumentu na 11 strana poziva na mobilizaciju snaga koje treba da se bore s imigracijom.

AP je naveo da je 11 država pomenuto u memorandumu, Kalifornija, Arizona, Novi Meksiko, Teksas, Oregon, Nevada, Juta, Kolorado, Oklahoma, Arkanzas i Luizijana.

Navodi se bi meta plana trebali biti milioni ljudi koji žive od sjevera Portlanda preko Oregona, do istoka u Nju Orleansu.

Kako je navela američka agencija memorandum datira od 25. januara i napisao ga je direktor agencije za Domovinsku sigurnost, general John Kelly, kao i da je nacrt dokumenta cirkulisao među osobljem agencije u posljednje dvije sedmice.

Ranije je Nacionalna garda upotrebljavana za imigraciona pitanja uz granicu sa Meksikom.

Portparol Bijele kuće, Sean Spicer nazvao je izvještaj AP "100 posto netačnim" i "neodgovornim".

AP -ov izvještaj stiže dan nakon što je predsjednik Donald Trump objavio da planiara da izda novu uzvršnu uredbu o imigraciji sljedeće sedmice.

XS
SM
MD
LG