Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tilerson: Rusija da ispuni obaveze prema Ukrajini


Sergej Lavrov i Reks Tilerson

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je danas ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je Vašington spreman sa saradnju sa Moskvom ako je to u interesu SAD dodajući da mora da ispuni obaveze prema Ukrajini.

"SAD će razmotriti mogućnost saradnje sa Rusijom kada možemo naći oblasti praktične saradnje koje će koristiti američkom narodu. Tamo gde se ne budemo slagali, SAD će potencirati na svojim interesima i vrednostima kao i svojih saveznika”, kazao je Tilerson.

On je, takođe, pozvao Rusiju da ispuni svoje obaveze u Ukrajini u skladu sa sporazumom iz Minska.

"Dok tražimo novi zajednički teren, očekujemo da Rusija ispoštuje svoje obaveze prema sporazumu iz Minska i radi na smirivanju nasilja u Ukrajini", rekao je Tilerson novinarima posle sastanka s Lavrovovom. Za dva dana o situaciji u Ukrajini razgovaraće ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije na marginama konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Tilerson i Lavrov su se danas prvi put sastali, što je ujedno bio i prvi kontakt "tet-a-tet" na najvišem nivou između dve zemlje otkako je Donald Tramp preuzeo dužnost predsednika SAD.

Oni su se sastali na marginama konferencije ministara spoljnih poslova zemalja članica G-20 u Bonu.

Lavrov je na početku sastanka, na pitanje da li je Rusija zabrinuta zbog previranja u Trampovoj administraciji, rekao da je standardni stav Moskve da se "Rusija ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja".

Šef ruske diplomatije je rekao i da dve zemlje imaju "mnogo pitanja" o kojima treba da razgovaraju, izrazivši nadu da će uspostaviti "parametre buduće saradnje. Veoma mi je drago da Vas ponovo vidim”, kazoa je Lavrov. Nije jasno kada su se Tilerson i Lavrov prethodno sreli.

Najviše diplomate Rusije i SAD sastale su se nekoliko dana nakon što je Tramp zatražio ostavku svog ključnog savetnika za nacionalnu bezbednost, Majkla Flina, u jeku navoda o njegovim razgovorima s ruskim zvaničnicima, podseća Rojters

XS
SM
MD
LG