Dostupni linkovi

Kamen temeljac za integrisani granični prelaz Kosova i Srbije


Merdare, ilustrativna fotografija
Merdare, ilustrativna fotografija

Na graničnom prelazu Merdare između Kosova i Srbije položen je kamen temeljac za izgradnju integrisanog graničnog prelaza, u okviru Sporazuma o integrisanom upravljanju granicama postignutim u Briselskom dijalogu 2011.

Projekat finansira Kancelarija EU na Kosovu, a pored Merdara, prelazi će biti izgrađeni i na prelazima Mutivode i Brnjak, čim kosovske vlasti budu izdale građevinske dozvole. Ukupna procenjena vrednost radova iznosi 9,42 miliona eura. Isti projekat će sa strane Srbije finansirati Delegacija Evropske unije u Beogradu.

Na svečanosti u Merdaru prisustvovali su rukovodioci kosovskih institucija, te predstavnici EU, koji su naveli da se radi o opipljivom rezultatu Briselskog dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je prelaz na Merdaru jedan od šest stalnih prelaza u okviru integrisanog upravljanja granica, te da će se na ovaj način omogućiti ne samo protok ljudi i roba, već i sprečiti ilegalni promet.

„Novi stalni granični prelazi uspostavljaju se zahvaljujući dijaloga u Briselu između Kosova i Srbije. Samo kroz dijalog i saradnju možemo postići potpunu normalizaciju odnosa sa Srbijom, i naravno, recipročno priznanje“, naveo je Tači.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, naveo je da je ovo dokaz da će Kosovo nastaviti da putem dijalog reši sve probleme sa svojim susedima.

Natalija Apostolova, Specijalna predstavnica EU na Kosovu, kazala je ovom prilikom da je izgradnja integrisanog prelaza opipljiv rezultat dijaloga, i da će on omogućiti kosovskim i srpskim vlastima da ojačaju vladavinu zakona.

“Istovremeno, svesni smo da sama izgradnja objekta neće automatski garantovati da će svi uslovi biti ispunjeni.Vlada treba da obezbedi odgovornost, više rezultata i političke volje, naročito borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije što je presudno važno i za stvaranje okruženja pogodnog za strane investicije“, kazala je ona.

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, kazala je da Kosovo konsoliduje evropske standarde na svim graničnim prelazima sa svim susednim zemljamama radi ojačavanja mira i bezbednosti, te da Kosovo očekuje ubrzavanje učlanjenja u EU, NATO, UN i ostale relevantne institucije.

XS
SM
MD
LG