Dostupni linkovi

Crnogorski ministar pravde: Svetozar i Miloš Marović dužni kaznu služiti u Crnoj Gori


Svetozar i Miloš Marović su dužni da kazne zatvora izdržavaju u Crnoj Gori, saopštio je ministar pravde Zoran Pažin.

On je reagovao povodom, kako se navodi, tvrdnji koje su se pojavile u medijima da je Miloš Marović, koji je u Crnoj Gori osuđen na kaznu zatvora pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, dobijanjem državljanstva Srbije izigrao crnogorsko pravosuđe.

Podsjeća se da su Svetozar i Miloš Marović pravosnažno osuđeni presudama Višeg suda u Podgorici za krivična djela koja su im stavljena na teret.

"Sva osuđena lica dužna su da se odazovu pozivu nadležnog suda na izdržavanje kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. U slučaju neodazivanja osuđena lica mogu biti prinudno dovedena", naveo je Pažin.

Prema njegovim riječima, ukoliko su ta lica nedostupna državnim organima u Crnoj Gori za njima se raspisuje potjernica i to najprije centralna (nacionalna), a potom i međunarodna potjernica.

Svetozar i Miloš Marović su, kaže on, tokom krivičnog postupka, prilikom donošenja presuda i njihove pravosnažnosti i izvršnosti, kao i prilikom pokretanja postupka izvršenja krivičnih sankcija, bila državljani Crne Gore.

"Na osnovu izloženog jasno je da su osuđena lica Svetozar i Miloš Marović dužna da kazne zatvora koje su im izrečene izdržavaju u Crnoj Gori", kazao je Pažin.

On ističe da se Ministarstvo pravde Srbije nije obraćalo Ministarstvu pravde Crne Gore radi preuzimanja izvršenja kazne osuđenog Miloša Marovića.

"Obavještavamo javnost da, ne samo da se Ministarstvo pravde Crne Gore neće obraćati Ministarstvu pravde Srbije sa tim zahtjevom, već da svaki eventualni postupak sračunat na izbjegavanje izdržavanja krivičnih sankcija u Crnoj Gori, uključujući i naknadno dobijanje državljanstva druge države, neće dobiti podršku Ministarstva pravde Crne Gore, bez obzira na to o kojem licu je riječ", kaže se u reagovanju Pažina.

Bivši visoki funkcioner vladajuće DPS Svetozar Marović osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije.

Miloš Marović je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u malverzacijama prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza.

XS
SM
MD
LG