Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tillerson kreće na put u Europu kao državni tajnik SAD


Rex Tillerson

Novi tajnik Sjedinjenih Američkih Država Rex Tillerson odlazi u Njemačku ovog tjedna na svoj prvi put u inozemstvo od stupanja na dužnost, saopćio je State Department.

Tillerson kreće u srijedu na sastanak ministara vanjskih poslova Grupe 20 koji se održava u Bonu u četvrtak i petak.

Njegov put se podudara sa ostavkom savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zabrinutošću Europe oko američkih prioriteta na kontinentu, kao i njihove posvećenosti NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama.

State Department je saopćio da će se, pored sudjelovanja na sjednicama G20, Tillerson odvojeno susresti s kolegama iz Velike Britanije, Saudijske Arabije i Omana i da će sudjelovati u razgovorima o Siriji i Jemenu.

Očekuju se i drugi susreti, mada State Department nije potvrdio da će doći do sastanka Tillersona i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova.

Tillerson, koji se nada da će smiri tenzije oko politike Trumpove administracije, skoro sigurno će morati odgovarati na pitanja oko ostavke Michaela Flynna, Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Flynn je podnio ostavku jučer zbog toga što je neiskreno govorio dužnosnicima u Bijeloj kući o sadržaju razgovora koje je imao sa ruskim veleposlanikom u SAD.

XS
SM
MD
LG