Dostupni linkovi

Spicer: Trump očekuje od Moskve da vrati Krim


Sean Spicer
Sean Spicer

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump vrši pritisak na Rusiju i očekuje od Moskve da vrati krimsko poluostrvo Ukrajini, rekao je portparol Bijele kuće Sean Spicer.

U obraćanju novinarima povodom ostavke savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, portparol Spicer je istakao da je Rusija zauzela Krim za vrijeme administracije Baracka Obame i da je Trump imenovao ambasadoricu SAD u UN-u Nikki Haley koja je snažno osudila rusku okupaciju.

Obamina administracija je u nekoliko navrata uvela sankcije Rusiji nakon što je Moskva u martu 2014. izvršila aneksiju Krima, što je dovelo do rata na istoku Ukrajine između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Međutim, Trump je više puta spomenuo da želi sa Rusijom izgraditi bolje odnose, kao i da razmišlja ukinuti sankcije Moskvi.

Spicer je tokom pres-konferencije branio Trumpov stav i tom prilikom rekao da je predsjednik "bio veoma jasan kada je istakao da očekuje od ruske vlade da smiri nasilje u Ukrajini i vrati Krim".

"Ironija ove cijele situacije jeste da je predsjednik veoma oštro nastupio prema Rusiji. On nastavlja da pokreće pitanje Krima koji je prethodna administracija dozvolila da Rusija oduzme", rekao je Spicer.

XS
SM
MD
LG