Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština o transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova


Parlament Kosovo

Skupština Kosova u utorak popodne raspravlja o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova, na inicijativu poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Dauta Haradinaja.

On je na samom početku rasprave poslanicima pročitao nacrt rezolucije koja ovlašćuje Vladu Kosova da do 1. marta koordinira i procesuira Skupštini na usvajanje nacrt zakona o unapređenju misije Bezbednosnih snaga Kosova.

Takođe, zahteva se izmena mandata i misije Bezbednosnih snaga kao i unapredjenje profesionalnih, ljudskih, materijalno-tehničkih aspekata kako bi se odmah počelo sa ispunjavanjem početnih operativnih odbrambenih kapaciteta u skladu sa vojnim mandatom, sada Bezbednosnih snaga, u koordinaciji sa strateškim partnerima i NATO-om.

Rezolucija takođe navodi da Skupština, Vlada i ostalih mehanizmi usklade delovanja i harmonizuju napore sa NATO-om i Sjedinjenih državama za razvoj operacionalnih kapaciteta u skladu sa novom misijom.

Da bi došlo do transformacije Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova potrebni su ustavne izmene, koje su nemoguće bez glasova srpskih poslanika. Pošto su se već izjasnili da su protiv formiranja Vojske Kosova, na Kosovu se vrše napori da se transformacija omogući usvajanjem zakona o unapređenju misije Bezbednosnih snaga Kosova, za šta postoji dovoljan broj glasova.

Bezbednosne snage Kosova su multietničke, lako naoružane i uniformisane snage bezbednosti koje za zadatak imaju da sprovode operacije odgovora u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu, operacije civilne zaštite na Kosovu i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike.

XS
SM
MD
LG