Dostupni linkovi

Marković i Zvizdić: Balkanu potreban mir i stabilnost


Denis Zvizdić i Duško Marković
Denis Zvizdić i Duško Marković

"Balkanu su neophodni mir i stabilnost, ali sa žaljenjem smo konstatovali da se u posljednje vrijeme čuju i 'drugačiji tonovi' ", rekao je premijer Duško Marković po okončanju razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Denisom Zvizdićem sa kojim je zajednički konstatovao da je, pored mira i stabilnosti, neophodno unapređenje odnosa i saradnje na regionalnom i bilateralnom nivou.

Evropska perspektiva je ključna za obje države koje uz ozbiljne resurse i potencijale kojima raspolažu mogu biti na značajno višem nivou čime bi se stvorili uslovi za veću zaposlenost i kvalitetniji život.

Marković i Zvizdić su se složili da je neophodan uslov za to razvoj infrastrukture, odnosno, razvoj projekata poput Jadransko-Jonskog autoputa i gasovoda, željezničkog povezivanja, ali i saradnja u turizmu, energetici i poljoprivredi

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić je istakavši čvrstu opredjeljenost državne politike BiH za evropske, odnosno, evroatlantske integracije rekao da u vezi sa učlanjenjem u NATO u državi ipak ne postoji potpuna saglasnost.

"Prema pojedincima i političkim snagama u Bosni i Hercegovini koji pokušavaju da izazivaju napetost ili, čak, blokade na tom putu vodeće države svijeta koje su naklonjene jedinstvenoj i evropskoj perspektivi BiH već su reagovale. Uvedene su određene sankcije i čini mi se da je to prava poruka svima u BiH da zaista neće biti prihvaćeno kreiranje bilo kakvih tenzija ili blokada evropskog puta BiH", rekao je Zvizdić.

Na kraju boravka delegacije Savjeta ministara BiH, šefovi diplomatija dvije zemlje su potpisali Sporazum o saradnji.

Zvizdić u posjeti Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

XS
SM
MD
LG