Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump -Trudeau: Izvanredne odnose ćemo učiniti još boljim


Kandski premijer Justin Trudeau u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 13. februara 2017.

SAD i Kanada dijele mnogo više od granice i SAD će sarađivati sa Kandom na zaštiti poslova. SAD su srećne što imaju susjede kao što je Kanada, rekao je američki predsjednik Donald Trump na press konferenciji sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Bijeloj kući.

Naveo je da će "izvaredni odnosi dvije zemlje biti još bolji i da će, kako je rekao, "malo uštipnuti " trgovinske odnose sa Kandom sa kojima kaže nije tako ozbiljna situacija kao sa Meksikom.

Trudeau je rekao da je imao ”veoma produktivan” razgovor sa Tumpom, da su pregovori oko sporazuma Nafta, za koji je Trump ranije rekao da je "najgori sprazum ikad" veoma važni za Kanadu i brinu građane njegove zemlje.

Kandski premijer je naglasio da je ekonomija njegove zemlje veoma zavisna od SAD, da su radnici dvije zemlje povezani preko trgovine kao i da su SAD i Kanada totalno integrisane.

"Neću držati lekcije drugoj zemlji o njenoj politici" takođe je rekao Justin Trudeau, koji je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu donio na poklon fotografiju svoga oca, takođe bivšeg dugogodišnjeg kanadskog premijera Pierrea Trudeau sa Trumpom iz 1981. sa nekog skupa u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku .

Trudeau je naglasio da se mora voditi računa o zaštiti životne sredine, te da će Kanada nastaviti da prihvata izbjeglice i pruža im dobrodošlicu.

Američki predsjednik je pak rekao da SAD hoće da otvore vrata ali ne "za pogrešne ljude" i da se kada je riječ o bezbjednosti SAD i Kanada susrijeću sa sličnim problemima.

O racijama u kojima su za vikend hapšeni ilegalni imigranti širom SAD, Trump je rekao da su "izbacivali loše ljude van".

Trump je rekao i da je "Sejverna Koreja veliki, veliki problem" i da će SAD snažno djelovati po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG