Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljekari u Federaciji BiH odlučili da stupe u generalni štrajk


Univezitetski klinički centar Sarajavo, ilustarcija

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH u nedjelju je, na sjednici, donio odluku o generalnom štrajku, objavljeno je u pondjeljak.

Konačna odluka o detaljima te datumu početka štrajka trebala bi biti poznata krajem ove sedmice, kada je najavljena nova sjednica ove organizacije.

U međuvremenu, doznaje portal Radiosarajevo.ba, angažirana su dva advokata koji trebaju analizirati neophodne zakonske propise i uspostaviti pravni okvir za početak štrajka.

Razlog za donošenje ove odluke je taj što, kako tvrde, Federalno ministarstvo za zdravstvo odlaže početak pregovora sa Sindikatom.

Doktor Rifat Rijad Zaid, čelnik ovog sindikata, izjavio je kako će u toku ove sedmice prikupiti i neophodne potpise kolega, poslati zahtjev na relevantne adrese.

Na naše pitanje, koliko će trajati ovaj štrajk, dr. Zaid odgovara: „Može trajati i samo sat vremena – ako Ministarstvo odluči pokrenuti pregovore. Zašto dosad nisu počeli, iako je Federalna vlada još 23. decembra 2016. zadužila ovo ministarstvo da otpočne pregovore, mi zaista više ne znamo i ovo je naš posljednji pokušaj, posljednji krik da promijenimo stvari.“

Dodao je kako su prethodnih mjeseci strpljivo čekali da se ispune mnogobrojne administrativne procedure Federalnog ministarstva za zdravstvo, a što je podrazumijevalo konkretne odluke Federalne vlade, potom nadležnih ministarstava, kao i odluke kantonalnih vlada, i nadležnih kantonalnih ministarstava.

„Vlada FBiH je na sjednici održanoj 23. decembra 2016. donijela Odluku o davanju saglasnost na Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika - doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH i ovlastila federalnog ministra za zdravstvo Vjekoslava Mandića da ga potpiše u ime Vlade FBiH. Federalna vlada dala je ovlaštenje i zadužila Federalno ministarstvo za zdravstvo da otpočne pregovore s nama, ali to se nije desilo i još uvijek čekamo poziv“, ponovio je naš sagovornik.

Iz Sindikata tvrde kako su nekoliko puta uputili dopis ka Uredu federalnog premijera, kabinetu ministra, ali odgovora nema, a položaj ljekara i pacijenata u FBiH nije zadovoljavajući, ističu.

Iz Federalnog ministarstva za zdravstvo zasad se nisu oglasili o ovom pitanju, te se na njihov komentar i dalje čeka.

XS
SM
MD
LG