Dostupni linkovi

Ruski ambasador u BiH: Glasine o raspadu BiH preterane


Glasine o raspadu BiH često cirkulišu sa ciljem da se namerno stvore tenzije u toj zemlji, smatra ruski ambasador
Glasine o raspadu BiH često cirkulišu sa ciljem da se namerno stvore tenzije u toj zemlji, smatra ruski ambasador

Glasine o mogućem raspadu Bosne i Hercegovine su preterane i imaju za cilj da podstaknu tenzije i odvrate pažnju od stvarnih problema, izjavio je ruski ambasador u BiH Petr Invancov.

"Po mom mišljenju, glasine o raspadu BiH nisu samo preterivanje, one često cirkulišu sa ciljem da se namerno stvore tenzije u zemlji kako bi se lokalnom stanovništvu i međunarodnoj zajednici skrenula pažnja sa istinski važnih problema vezanih za socijalni i ekonomski razvoj, sigurnost i radikalizaciju", rekao je ruski diplomata.

On je rekao da su te glasine često povezane sa referendumom u Republici Srpskoj.

"Dozvolite mi da vas uverim: vlasti Republike Srpske su u potpunosti posvećene sprovođenju Dejtonskog sporazuma, ne dovode u pitanje principe tog sporazuma i aktivno ih promovišu, postupajući isključivo u skladu sa principima demokratije i unutar lokalnog pravnog okvira", rekao je Ivancov.

On je rekao da je Dejtonski sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, uvek bio kritikovan od strane nekih snaga.

"Bosna i Hercegovina funkcioniše na osnovu važećeg međunarodnog pravnog dokumenta koji sadrži sve neophodne osnovne principe. Mi, kao jedan od garanta tog mirovnog sporazuma, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, decentralizaciju u sistemu odlučivanja, kao i osnovna pravila jednakosti, kompromisa i konsenzusa među narodima koji čine državu", rekao je ruski diplomata.

XS
SM
MD
LG