Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin pozdravio inicijativu Slovenije da bude domaćin njegovog susreta sa Trampom


Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je inicijativu Slovenije da bude domaćin njegovog sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

"Ljubljana, i Slovenija uopšte, je divno mjesto za održavanje takvog dijaloga", istakao je ruski predsjednik.

Putin je, takođe, naglasio da bi "Ruske željeznice" mogle da investiraju oko milijardu eura u poboljšanje pruga u Sloveniji.

"U razmatranju je mogućnost učešća `Ruskih željeznica` u poboljšanju slovenačke željezničke mreže", naveo je Putin nakon razgovora sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom u Moskvi.

Slovenački predsjednik je pozvao Putina da utiče na smirivanje neprijateljstava na istoku Ukrajine, što bi moglo dovesti do povećanja povjerenja između Rusije i EU.

"Kao šef države koja je članica EU i NATO, želim da iskoristim ovu priliku za razgovor o mogućim koracima koji bi doveli do okončanja neprijateljstava u Ukrajini i do uspostavljanja većeg povjerenja između Rusije i EU. Kao vaš prijatelj, molim sve strane da prestanu s vojnim dejstvima. Samo tada će biti moguće nadati se poboljšanju odnosa između Rusije i Zapada", rekao je Pahor.

Pahor je kazao da vjeruje da je povlačenje naoružanja prvi korak u smirivanju ukrajinske krize i da poslije toga treba nastaviti mirovne pregovore u skladu s dogovorom iz Minska.

Slovenački predsjednik je rekao da očekuje da tokom posjete slovenačke delegacije Rusiji bude potpisano 11 komercijalnih ugovora i izrazio uvjerenje da će trgovinska razmjena Rusije i Slovenije uskoro biti veća od milijardu dolara godišnje.

Rusija i Slovenija danas su potpisale paket bilateralnih dokumenata, koji uključuje saradnju u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i saradnju u oblasti šumarstva i turizma, naveo je Tas.

XS
SM
MD
LG