Dostupni linkovi

Tramp: SAD posvećene bezbednosti Japana


Tramp je Abeu rekao da ekonomska razmena između dve zemlje treba da bude "slobodna i recipročna"
Tramp je Abeu rekao da ekonomska razmena između dve zemlje treba da bude "slobodna i recipročna"

"Savez između SAD i Japana predstavlja kamen temeljac za mir i stabilnost u regionu Pacifika", rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa premijerom Japana Šinzom Abeom, koji se nalazi u poseti Vašingtonu.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su SAD posvećene bezbednosti Japana, insistirajući na "veoma dubokim" prijateljskim odnosima između dve zemlje.

Japanski mediji preneli su ranije da Abe planira da Trampu tokom sastanka predloži inicijativu za sveobuhvatnu ekonomsku saradnju kojom bi bilo otvoreno stotine hiljada radnih mesta u SAD.

Tramp je Abeu rekao da ekonomska razmena između dve zemlje treba da bude "slobodna i recipročna".

"SAD žele trgovinsku vezu s Japanom, i to slobodnu, pravednu i uzajamnu, tako da obe zemlje imaju koristi od toga", rekao je američki predsednik.

Abe je na istoj konferenciji za novinare rekao da će privredni rast na području Azije i Pacifika u okviru investicija i slobodne trgovine biti od velikog značaja i za Japan i za SAD.

Japanski premijer je, posle britanske premijerke Tereze Mej, drugi strani zvaničnik koga je Tramp primio otkako je 20. januara zvanično stupio na dužnost.

Abe je nedavno u parlamentu, na pitanje o planovima razgovora sa Trampom, rekao da japanske kompanije daju značajan doprinos američkoj ekonomiji i da i Japan ima koristi od ekonomskog rasta SAD.

Tramp je konferenciji za novinare rekao i da je juče imao "veoma srdačan" telefonski razgovor s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Mislim da ćemo s tom zemljom (Kinom) imati dobru saradnju a to će biti puno od koristi i Japanu", rekao je američki predsednik i dodao da je uverio Kinu da će poštovati princip "jedinstvene Kine" prema kojoj se zabranjuju zvanični diplomatski odnosi inostranstva s Tajvanom.

XS
SM
MD
LG