Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić oštro kritikovao spomenik Stepincu u Osijeku


Alojzije Stepinac

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je danas kritikovao podizanje spomenika nadbiskupu Alojzu Stepicu u Hrvatskoj i ocenio da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena "antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH".

"Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking", naveo je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Spomenik Stepincu otkriven je danas u Osijeku, dan uoči godišnjice njegove smrti.

Dačić je naveo da je to "pokazatelj da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar".

"To je i jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Zašto Evropska unija ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina? Da li ćutanje znači odobravanje? Ili će me neko iz EU, najzad, demantovati", rekao je Dačić.

Spomenik Stepnicu su otkrili župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, prenela je Hina.

Vrkić je, upitan da li je primereno da se spomenik Stepincu postavi u blizini parkirališta, odgovorio je da je spomenik u skladu s mišljenjem struke postavljen na otvorenom prostoru, u središtu ulice koja nosi njegovo ime. Na to je reagovao osiječki arhitekt Tomislav Prgomet jer je spomenik, po njegovu mišljenju, postavljen na neprimerenoj lokaciji, na ulazu u parkiralište.

XS
SM
MD
LG