Dostupni linkovi

Sešons položio zakletvu kao ministar pravde SAD


Džef Sešons
Džef Sešons

Senator Džef Sešons položio je danas zakletvu kao ministar pravde SAD.

Tokom ceremonije u Beloj kući predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je Sešons čovek od integriteta i neko ko je posvetio život pravdi, prenela je agencija Asošijetid pres.

Sešons je položio zakletvu pošto je njegov izbor potvrdjen u Senatu tokom spornog procesa. On je podneo ostavku u Senatu ubrzo pošto je za njega glasalo 52 senatora, dok je 47 bilo protiv. Glasanje uglavnom bilo po partijskim linijama.

Sešons je bio prvi senator koji je podržao Trampa toko prediizborne kampanje.

Demokrate su Sešonsa oštro kritikovale zbog njegovih stavova o gradjanskim pravima i imigaciji.

Proces potvrde Sešonskove kandidature u Senatu je bio obeležen zestokim raspravama demokrata i republikanaca, a zbog svog izlaganja je ućutkana Elizabet Voren iz Demokratske partije.

Voren je u utorak oduzeta reč pošto je čitala pismo udovice Martina Lutera Kinga u kojem je pre 30 godina kritikovala Sešonsove stavove o rasi. Posle toga su demokratski senatori protestovali i sami počeli da čitaju pismo Korete Skot King.

Ellizabet Voren, liderka progresivnog krila Demokratske partije o kojoj se spekuliše kao mogućoj predsedničkoj kandidatkinji 2020. godine, prema navodima republikanaca, prekršila je senatsko pravilo o "napadima na motive" drugog senatora, mada su senatori u medjusobnim sporovima nekažnjeno govorili i gore stvari jedni od drugima.

U pismu iz 1986. udovica Martina Lutera Kinga je navela da su Sešonsovi postupci kao tadašnjeg državnog tužioca Alabame "za osudu" i da je koristio svoj položaj "za bedne pokušaje da zastraši i uplaši starije crne glasače". Voren je prethodno upozorena pošto je pročitala saopštenje pokojnog senatora Edvarda Kenedija koji je rekao da je Sešons sramota.

XS
SM
MD
LG