Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekordni spoljnotrgovinski suficit Nemačke u 2016.


Sastanak nemačkih i iranskih biznismena

Nemački izvoz porastao je na rekordni nivo prošle godine zahvaljujući većoj tražnji iz zemalja Evropske unije, što je podiglo trgovinski suficit zemlje na rekordni nivo od 252,9 milijardi evra, saopštila je danas nemačka Savezna kancelarija za statistiku.

U protekloj godini najveća evropska privreda izvezla je robe u vrednosti od 1.207,5 milijardi evra, odnosno 1,2 odsto više nego 2015, dok je uvezla za 956,6 milijardi evra, što je porast od 0,6 odsto.

U 2015. godini spoljnotrgovinski suficit iznosio je 244,3 milijardi evra.

Ovi rezultati mogli bi da podstaknu kritike inače upućene Nemačkoj oko njene trgovinske razmere koja se smatra previsokom i oko nedostatka reinvestiranja novca zaradjenog od izvoza.

Najnovija kritika stigla je krajem januara od savetnika američkog predsednika Donalda Trampa, Pitera Navara koji optužuje Berlin da "iskorišćava" druge zemlje Evropske unije i SAD sa precenjenim evrom čime nemački proizvodi postaju konkurentniji.

Medjutim, u prošloj godini najviše je porastao nemački izvoz za Evropu koji se povećao 2016. na 707,9 milijardi evra ukupno, sa porastom od 1,8 odsto prodaje zemljama evrozone i 2,8 odsto drugim evropskim zemljama.

Izvoz drugim neevropskim zemljama, znači uključujući i SAD, koji je prvi komercijalni partner Nemačke, zapravo je neznatno pao prošle godine za 0,2 odsto na 499,6 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG