Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU pomaže Balkan sa 50 miliona evra za energiju


Skoplje: Susret šefova diplomatija Zapadnobalkanske šestorke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Skoplje: Susret šefova diplomatija Zapadnobalkanske šestorke

Pedeset miliona evra za finansiranje energetskih projekata dobiće države iz Zapadnog Balkana od Evropske Unije preko Programa za regionalnu energetsku efikasnost. Ovo je saopštio komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je danas u Skoplju učestvovao na sastanku ministara energetike i spoljnih poslova zemalja iz regiona.

“Predviđene finansije treba znatno da pomoci javnom i privatnom energetskom sektoru u svih 6 država i da doprinesu štednji energije i smanjenju emisije štetnih gasova”.

Han je istakao da ovim dodatnim sredstvima zemlje iz regiona mogu dostići proizvodnju od 1,6 tera-časova električne energije godišnje.

Na dva ministarska sastanka zemalja Zapadnog Balkana prisustvovali su i italijanski državni potsekretar za spoljne poslove Vinćenco Amendola i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Na prvom sastanku, čiji je domaćin bio vice-premijer za ekonomska pitanja Vladimir Peševski, učestvovali su ministri za energetiku država regiona, a glavnа temа je bio progres u energetskim reformama u ovim zemljama, kao i ciljevi do sledećeg samita.

Drugi sastanak je bio neformalni susret ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja uključenih u takozvani “Berlinski proces”. Prema saopštenju ministarstva spoljnih poslova Makedonije, razgovaralo se o regionalnoj saradnji u razlicitim segmentima, ali sa posebnim naglaskom na zajednicke izazove, ekonomskim prioritetima i međusobnom povezivanju, vladavini prava i borbi protiv korupcije, u funkciji integrisanja svih balkanskih zemalja u Evropsku Uniju.

Na dnevnom redu je bila i zajednička sesija ministara spoljnih poslova i energetike o primeni odluka sa Pariskog samita i očekivanjima od predstojećeg samita u Trstu u okviru “Berlinskog procesa”.

Na pitanje novinara šta očekuje od susreta sa liderima parlamentarnih partija, koje su trenutno u fazi pregovora o sastavljanju nove makedonske vlade, Han je rekao da je važno da se formira na solidnoj i širokoj osnovi. On je istakao da neće davati nikakve predloge i da konačnu odluku treba da donesu domaći političari.

XS
SM
MD
LG