Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: BiH ne može podići tužbu protiv Srbije


Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je uvjerenje da Bosna i Hercegovina ne može podići tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer to nije tužba u ime BiH.

"Uvjeren sam da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije jer BiH predstavljamo (članovi Predsjedništva BiH Bakir) Izetbegović, (Dragan) Čović i ja. Evidentno je da imamo različite poglede o toj temi i da to nije tužba u ime BiH", rekao je Ivanić danas u Sarajevu, gdje učestvuje na "Ekonomskom forumu BiH 2017".

Svaka revizija je, kaže on, kao novi slučaj i za nju je potrebno donijeti nove odluke nadležnih organa.

Ivanić je istakao da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

"Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče", dodao je Ivanić.

On smatra da se provodi vrijeme na potpuno nevažnim i osjetljivim pitanjima, a da se malo misli o suštini i stvarnom životu.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje pojačavanje tenzija ukoliko dođe do revizije tužbe, Ivanić je rekao da će posljedica i te kako biti i da će to biti ozbiljna kriza.

"Mi smo robovi stanja gdje se zacrtaju pozicije i gdje se ne razmišlja o posljedicama. Ne vidim niti jedan pozitivan efekat svega ovoga", rekao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG