Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FHP izvestio Komitet UN za ljudska prava o stanju u Srbiji, 'nedovoljno učinjeno'


Pravosuđe, ilustracija

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava poslao izveštaj o stanju u Srbiji u kom se navodi da je u proteklom periodu nedovoljno učinjeno u potrazi za preostalim osobama koje se vode kao nestale iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U izveštaju se ukazuje da od decembra 2013. na teritoriji Srbije nije pronađena nijedna nova lokacija na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina na Kosovu, iako postoje dovoljni pokazatelji da postoji još neotkrivenih lokacija, piše u saopštenju FHP.

Kako je navedeno, regionalna saradnja sa susednim državama je spora i neefikasna.

"Srbija ne sprovodi preporuke Komiteta za prisilne nestanke, naročito u pogledu otvaranja državnih arhiva u cilju pronalaženja nestalih, ali u praksi ne sprovodi ni sopstveno opredeljenje izraženo u Nacionalnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, po kojoj jedan od prioriteta u suđenjima za ratne zločine mora biti rasvetljavanje sudbine što većeg broja nestalih osoba", navodi FHP.

Podseća se da porodice nestalih osoba, koje godinama bezuspešno tragaju za telima svojih najdražih, mogu ostvariti pravo na podršku države samo ukoliko ih proglase za umrle.

Osim porodica nestalih osoba u Srbiji su, kako navode, obespravljene i brojne druge kategorije žrtava, poput žrtava seksualnog nasilja u ratu, žrtava koje su izbegle iz drugih republika bivše Jugoslavije, osoba koje su pretrpele lakši invaliditet ili pate od psihičkih posledica pretrpljenog nasilja, kao i svih onih koji su stradali od snaga koje se ne smatraju "neprijateljskim".

"Navedene kategorije žrtava važeći Zakon o pravima civilnih invalida rata ne prepoznaje. Namera da se navedeni diskriminatorni zakonski režim zadrži i u predloženom Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata, ukazuje na nespremnost Vlade Srbije da promeni svoju zakonsku praksu, na šta je već reagovao i Savet Evrope", piše u izveštaju.

FHP je Komitetu UN obrazložio mišljenje da Srbija ne procesuira dovoljno odgovorne za ratne zločine, ukazujući na spor tempo rada zbog kojeg najveći broj zločina nikada neće biti procesuiran, na smanjivanje broja optužnica, nanekažnjivost srednjeg i višeg ranga počinilaca.

XS
SM
MD
LG