Dostupni linkovi

Sabor Hrvatske raspravlja o smjeni ministra zbog plagiranja naučnog rada


Hrvatski sabor, Zagreb
Hrvatski sabor, Zagreb

Sabor Hrvatske raspravlja danas o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja ministru obrazovanja Pavi Barišiću zbog plagiranja naučnog rada.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Barišiću podnijela je grupa opozicionih poslanika na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), pošto je Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju krajem 2016. utvrdio da je ministar obrazovanja, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stivena Šlezingera (Stephen Schlesinger).

Uz Barišića čvrsto stoji premijer Andrej Plenković, koji je najavio dolazak u Sabor i smatra da opozicija rušenjem Barišića želi da destabilizuje vladu.

Barišića podržava i njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), ali će presudni biti glasovi 15 poslanika Mosta, koalicionih partnera HDZ-a.

Iz te stranke najavili su da će odluku o Barišiću donijeti tokom rasprave.

Vlada je nedavno odbacila prijedlog 45 opozicionih poslanika da se izglasa nepovjerenje Barišiću, a protiv tog prijedloga u vladi bili su i ministri iz Mosta, čiju podršku HDZ očekuje i u parlamentu.

Uoči početka rasprave u Saboru, GOOD inicijativa dijelila je poslanicima prigodni "šalabahter za uspješno plagiranje".

Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju krajem decembra prošle godine dao je mišljenje o prijavi četvorice naučnika koji su još 2011. godine optužili Barišića za plagijat i utvrdio da je preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Šlezingera, a da pritom nije citirao izvore.

XS
SM
MD
LG