Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Wigemark: Fokusirati se na reforme i europski put BiH


Lars-Gunnar Wigemark

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark apelirao je danas u Banjoj Luci na sve u BiH da se fokusiraju na reforme i europski put, a ne da se dižu tenzije i skreće pažnja nekim drugim pitanjima.

"Zabilježeni porast tenzija ne donosi nikakvo dobro cjelokupnom procesu provođenja reformi, u kojem je BiH, gdje se provode zakonske i privrede reforme, a tu je i proces europskih integracija kroz popunjavanje Upitnika Europske komisije", rekao je Wigemark.

Svjedoci smo, kaže Wigemark, da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene izbornog zakona, federalizacija i drugo, a koja u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari – privrede, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak.

Mišljenja je da su građani manje zainteresirani za ta ustavnopravna pitanja.

Na pitanje da li bi eventualno pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid bilo legitimno, Wigemark je još jednom ponovio da fokus ostaje na europskim integracijama i provedbi socio-ekonomskih reformi.

"Doći će vrijeme, između ostalog, i na vašem europskom putu kada ćete te se neminovno morati baviti i ovim pitanjima o kojima se danas govori. Najiskrenije, ne znam zašto se sada, u ovom trenutku, ta pitanja potežu", rekao je Wigemark.

Istovremeno, on je rekao i da bosanskohercegovačkoj ekonomiji "apsolutno ne može pomoći intervencija u monetarni sistem, koji zagovara predsjednik RS-a Milorad Dodik".

"To je pitanje po kojem se ne bi ni u najmanjem dijelu složio s Dodikom ili bilo kojim drugim zagovornikom ovakvih intervencija", ukazao je Wigemark.

Takve ideje bi, kaže, kratkoročno mogle polučiti određene efekte, ali dugoročno, zadnja stvar koju želite na svijetu jeste monetarna nestabilnost, odnosno nestabilnost valute.

XS
SM
MD
LG