Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija Zapadnobalkanske šestorke danas u Skoplju


Skoplje: Susret šefova diplomatija Zapadnobalkanske šestorke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

U Skoplju su održana dva ministarska sastanka zemalja Zapadnog Balkana, na kojima su učestvovali i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o prosirenju Johanes Han, italijanski državni podsekretar za spoljne poslove Vincenco Amendola i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanovic.

Na prvom sastanku, čiji je domaćin bio vice-premijer za ekonomska pitanja Vladimir Peševski, učestvovali su ministri za energetiku država regiona, a glavnа temа je bio progres u energetskim reformama u ovim zemljama, kao i ciljevi do sledećeg samita.

Drugi sastanak je bio neformalni susret ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja uključenih u takozvani “Berlinski proces”. Prema saopštenju ministarstva spoljnih poslova Makedonije, razgovaralo se o regionalnoj saradnji u razlicitim segmentima, ali sa posebnim naglaskom na zajednicke izazove, ekonomskim prioritetima i međusobnom povezivanju, vladavini prava i borbi protiv korupcije, u funkciji integrisanja svih balkanskih zemalja u Evropsku Uniju.

Na dnevnom redu je bila i zajednička sesija ministara spoljnih poslova i energetike o primeni odluka sa Pariskog samita i očekivanjima od predstojećeg samita u Trstu u okviru “Berlinskog procesa”.

Boravak u Skoplju evrokomesar Han će iskoristiti i za susrete sa svim parlamentarnim partijama, koje trenutno pregovoraju o sastavljanju nove makedonske vlade.

XS
SM
MD
LG