Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gutereš osudio sporni izraelski zakon, Mogerini poziva da se ne sprovodi


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je večeras da izraelski zakon o legalizaciji hiljada domova za jevrejske naseljenike podignutih na privatnoj palestinskoj zemlji, krši međunarodno pravo, upozorivši da će imati dalekosežne pravne posledice za Izrael.

Gutereš se time pridružio čitavom nizu osuda usvajanja spornog zakona na osnovu koga će se retroaktivno legalizovati desetine divljih jevrejskih naselja.

"Generalni sekretar duboko žali zbog usvajanja takozvanog Zakona o regularizaciji 6. februara u Knesetu. On navodno obezbeđuje imunitet naseljima i punktovima na okupiranoj Zapadnoj obali koji su izgrađeni na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu", navodi se u saopštenju UN.

U saopštenju se dodaje da generalni sekretar UN "insistira na potrebi da se izbegne bilo kakva akcija koja će omesti rešenje o dve države", odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

"Sva ključna pitanja trebalo bi da budu rešena između strana kroz direktne pregovore na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti i međusobnih sporazuma. Ujedinjene nacije su spremne da podrže taj proces”, saopšteno je.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je u međuvremenu Izrael da ne sprovede taj zakon.

"Evropska unija osuđuje nedavno usvajanje zakona u Knesetu, jer to prelazi novi i opasan prag legalizacije oduzimanja palestinskog prava na imovinu i efektivno autorizuje konfiskaciju palestinske zemlje u privatnom vlasništvu na okupiranoj teritoriji", navedeno je u saopštenju iz Brisela, u kome se dodaje da taj dokument omogućava Izraelu da prisvoji još više palestinske zemlje na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG