Dostupni linkovi

Poljska premijerka: Rano je za ukidanje sankcija Rusiji


Poljska premijerka Beata Šidlo i njemačka kancelarka Angela Merkle složile su se danas u Varšavi da je zbog događanja na istoku Ukrajine nužno da i dalje ostanu sankcije Evropske unije Rusiji i da su za Evropljane od vitalnog značaja dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama.

"Poljska i Njemačka dijele slične stavove u Ukrajini. Razgovarala sam telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ta situacija zabrinjava, dogovorili smo neke korake, ali sankcije Rusiji ne mogu biti ukinute", kazala je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije prve runde razgovora sa Beatom Šidlo.

Poljska premijerka Beata Šidlo naglasila je da Rusija u Ukrajini krši međunarodno pravo i ugrožava teritorijalni integritet svog susjeda.

"Sve dok se Rusija ne povuče i ne prestane sa tim, sankcije ne mogu da budu ukinute", kazala je poljska premijerka.

Suradnja sa SAD od vitalnog jeznačaja itrenutno se i u Berlinu i Varšavi i ostalim evropkim članicama EUpomno analiziraju potezi novog američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se korak po korak našao prostor za očuvanje transatlantskih veza jer su SAD i EU osudjeni jedni na druge.

"Naš vitalni interes kao Njemaca i kao Evropljana jeste da imamo dobre transatlantske odnose zasnovane na našim vrijednostima. Imaćemo priliku da razgovaramo u okviru NATO. Približavaćemo se korak po korak, tražićemo kakve imamo mogućnosti"kazala je Merkel.

XS
SM
MD
LG