Dostupni linkovi

Usvojen zahtjev za izručenje Bogićevića Crnoj Gori


Viši sud u Kragujevcu usvojio je zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata uoči održavanja parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

"Sud je donio rješenje kojim je utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje okrivljenog", rekla je Tanjugu portparol suda Svetlana Simović.

Ona je kazala da je branilac okrivljenog na to rješenje izjavio žalbu o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Kragujevcu.

O ispunjenosti uslova za izručenje Nemanje Ristića čije izručenje Crna Gora traži zbog sumnji da je izvršio ista djela, još nije donijeta prvostepena odluka.

Tek po pravosnažnosti sudskih odluka, srpski ministar pravde će odlučiti da li će Ristić i Bogićenić biti izručeni.

Bogićević je u ekstradicionom pritvoru, dok Ristić na slobodI čeka odluku suda, uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu i obavezno javljanje sudu svakog ponedjeljka.

Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici. Neki su sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.

XS
SM
MD
LG