Dostupni linkovi

Krivokapić svjedočio o protestima opozicije


U nastavku suđenja liderima opozicionog Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, danas je svjedočio bivši predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić je u svom iskazu ponovio ranije tvrdnje da je u noći nasilnih protesta 24. oktobra 2015. godine bio u kontaktu sa liderima Demokratskog fronta i predložio im da zajedno uđu u zgradu parlamenta na sporedni ulaz, što su opozicionari odbili.

Krivokapić je rekao da Radulović i Mandić u razgovoru sa njim nijesu pominjali da će vršiti bilo kakvo nasilje ni prema njemu ni bilo kome, niti da će da ga svrgnu s vlasti.

I izjavi za RSE Krivokapić je pojasnio da na svjedočenju nije rekao ništa posebno što se već nije čulo u javnosti kao i onih dana kada se to dešavalo.

"I o spremnosti da dođem, da uđemo zajedno na ova vrata i kada smo pokušali da dogovorimo da uđemo na glavna vrata ako to bude moguće zbog bezbjednosnih razloga. Tako da nije bio ni jedan novi element koji nisam javno saopštio i prije današnjeg dana", rekao je Krivokapić za RSE nakon svjedočenja.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je ocjenio svjedočenje Ranka Krivokapića istinitim, te ustvrdio da je nakon tog svjedočenja optužnica, kako je rekao, raznesena u paramparčad.

"Veoma je važno bilo današnje svjedočenje bivšeg predsjednika Skupštine kojim smo dobili u potpunosti potvrdu za ono što smo tvrdili i mi. Da su legitimni protesti naroda bili u potpunosti opravdani, da su naši zahtjevi bili politički, da nije bilo nikakvog nasilja i nikakvog rušenja vlasti niti režima nedozvoljenim sredstvima. I to je ono što je danas po meni bila centralna stvar suđenja", rekao je Mandić.

Protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Slavena Radunovića se već duže vrijeme vodi sudski postupak u kome su oni optuženi za pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka u noći 24. oktobra 2015. godine.

Nasilje između demonstranata i policije koja je obezbjeđivala zgradu Skupštine izbilo je kada liderima Demokratskog fronta nije dozvoljen ulazak u parlament.

Mandić i Radunović su kao vođe protesta uhapšeni iste večeri. Tokom suđenja su naveli da je sudski proces montirao režim u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG