Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: EU odlaže samit s Izraelom zbog kontroverznog zakona o naseljima


Samit Evropske unije i Izraela planiran za 28. februar odlaže se nakon odluke Izraela da ubrza izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu i u svetlu usvajanja takozvanog "zakona o regularizaciji" kojim se omogućava eksproprijacija privatne palestinske zemlje, javljaju danas izraelski mediji.

Evropske diplomate su podsetile da je samit zakazan nakon odlaganja tokom pet godina i da bi označio otopljenje odnosa Izraela i bloka od 28 zemalja, kako se očekivalo.

Neimenovane diplomate izjavile su za izraelski list Harec da je na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU nekoliko zemalja izrazilo protivljenje održavanju skupa koji bi označio jačanje saradnje s Izraelom i na kome bi bio usvojen radni plan i prioriteti za poboljšanje odnosa dve strane.

Rezerve prema održavanju samita izrazile su Francuska, Švedska, Irska, Austrija, Holandija i Finska.

Evropske diplomate su navele da su te zemlje rekle kako su najnoviji potezi Izraela u odnosu na naselja, posebno najava izgradnje 6.000 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, učinili da održavanje samita smatraju greškom. Neki su ocenili da bi se to graničilo nagrađivanjem Izraela za loše ponašanje.

Pošto u ovom trenutku nema konsenzusa o toj temi raspravljaće se o samitu u martu na sastanku ministara spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG