Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na sudu Batinica negirao da je ikada bio u hangaru Kravica


Trećeoptuženi za ratni zločin nad civilima u selu Kravica Milivoje Batinica negirao je danas na suđenju pred Višim sudom u Beogradu da je učestvovao u streljanju zarobljenjika jula ’95, kao i da je ikad bio u i oko hangara u kojem su vršene masovne likvidacije Bošnjaka. On je jedan od osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koji se terete da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima te brigade u halama zemljoradničke zadruge i oko njih u Kravici u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

"Ne priznajem izvršenje krivčnog dela koji mi se stavlja na teret", rekao je Milivoje Batinica na sudu u Beogradu, u nastavku suđenja u predmetu "Srebrenica". On je rekao da Batinica je je u noći između 13. i 14. jula 1995. godine sa svojim vodom bio raspoređen na putu Bratunac – Tuzla, kako bi obezbeđivali konvoj muslimanskih izbeglica i čuvali bošnjačke vojnike koji su odlučili da se predaju.

Za hangar Kravica prvi put je čuo, kako kaže, tek kada je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv njega. Dodao je i da je 2011. godine dao iskaz Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje ga je teretilo za učešće u istom zločinu, ali da je 2012. dobio e-mail od tužioca Murisa Brkića u kojem se navodi da je oslobođen optužbi.

Vićentije Berijević, branilac Milivoja Batinice, kaže da je ovaj e-mail važan dokaz u odbrani njegovog klijenta.

„Upravo taj e-mail dokazuje da je već bilo ranije propusta u radu, odnosno da je već bilo svedoka koji su pogrešno označili Batinicu da je učestvovao u bilo kakvom događaju. U tom smislu, naš branjenik je to iskoristio kao argument da pokaže da je i u ovom slučaju na isti način došlo do zabune“, rekao je Berijević novinarima.

Tokom suđenja na pitanje zamenika tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorovića, kako je moguće da je za hangar Kravica i zločine u njemu čuo tek kada je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega, ako je nekoliko godina ranije dao iskaz o tom slučaju bh. tužilaštvu, optuženi Batinica nije imao odgovor.

XS
SM
MD
LG