Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump se založio za strožije provjere, snažno podržao NATO


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump založio se za strožije mjere kontrole imigranata koji ulaze u SAD dok se njegova kontroverzna izvršna uredba od 27. januara nalazi pred Okružnim apelacionim sudom u San Francisku, gdje se do ponoći po centralnoevropskom vremenu može podnositi sudska argumentacija.

Među 94 podneska su i oni bivših američkig državnih sekretara Madeleine Albright i Johna Kerrya kao i advokata tehnoloških džinova Applea, Googlea i Microsofta, koji od Suda traže da nastave blokadu Trumpovih mjera privremne zabrane ulaska u SAD za građane sedam dominatno muslimanskih zemlja, kao i izbjeglica iz cijelog svijeta.

Obraćajući se vojnicima u američkoj Centralnoj komandi vazudušnih snaga na Floridi Trump je rekao:

"Treba nam snažan program tako da ljudi koji nas vole u vole našu zemlju mogu završiti tako što će im biti dozvoljen ulazak, a oni koji hoće da nas unište će biti zadržani van".

Trump je dodao da će "sloboda, bezbjednost i pravda prevladati".

Američki predsjednik je takođe upozorio da je "grupa 'Islamska država' u kampanji genocida i razaranja širom svijeta" poručujući im da će "te snage smrti i destrukcije Amerika i njeni savznici pobijediti".

Trump je obraćajući se američkom vojnom personalu u bazi poručio "mi snažano podržavamo NATO". Ovaj komentar stiže dan nakon njegovog razgovora sa generalnim sekretarom NATO -a, Jensom Stoltenbergom.

Tokom tog razgovora dogovorio se za susret sa NATO liderima krajem maja u Briselu.

Njegovi raniji stavovi o NATO-u izazvali su veliku zabrinutost saveznika budući je ovaj savez nazavo "zastarelim" i poručio im da će morati više da plaćaju ako žele da opstane.

XS
SM
MD
LG