Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pahor: Za žicu na granici s Hrvatskom više nema potrebe


Borut Pahor, predsjednik Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je u ponedjeljak da za žicu na granici s Hrvatskom po njegovu mišljenju više nema potrebe.

"Žicu smo trebali, ali ona već dosta vremena nema prave uloge koja je možda postojala prije pola godine", kazao je Pahor na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio svoj posjet Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini, koji će trajati od srijede do nedjelje.

Pahor je rekao da bi Slovenija uklanjanjem žičane prepreke za migrante poslala poruku da mjere zaštite i sigurnosti na svojim granicama primjenjuje "srazmjerno" stvarnim prilikama na terenu, onda kad su one neophodne.

Slovenački je predsjednik ponovio stajalište od prije nekoliko mjeseci, kad je poslije posjete Turskoj izjavio da po njegovim informacijama više ne prijeti novi izbjeglički val balkanskom rutom.

Pahor se osvrnuo i na izjavu slovenskog premijera Mire Cerara koji je krajem sedmice na neformalnom summitu na Malti govorio o "jadranskoj" ruti kojom bi morskim putem migranti mogli doći najprije u Istru i Sloveniju, sa željom da krenu prema srednjoj Evropi.

To je iznenadilo mnoge jer takvih pojava po službenim podacima do sada nije bilo.

Slovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pokušao je pojasniti premijerove riječi, kazavši da je Cerar mislio na postojanje kriminalnih mreža za krijumčarenje ljudi koji razmišljaju i o toj trasi, te da je njihova policija toga svjesna.

XS
SM
MD
LG