Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest policajaca u Novom Sadu: 'Sudstvo nije nezavisno'


Protest policajaca u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Protest policajaca u Novom Sadu

Više stotina policajaca iz Vojvodine i ostalih delova Srbije protestovalo je u Novom Sadu, zahtevajući strože kazne i brže rešavanje slučajeva napada na policajce tokom obavljanja službene dužnosti.

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović rekao je da je od sudova zatražio da prilikom procesuiranja krivičnog dela napad na policijskog službenika i ometanje policijskog službenika u vršenju dužnosti striktno poštuju zakon i ne dozvole da višestruki povratnici dobiju mogućnost da budu oslobođeni.

On je apelovao na sudije da višestrukim prestupnicima i onima koji su napali policajca ne daju uslovne kazne i ne prolongiraju rešavanje takvih slučajeva.

Okupljeni su apelovali na medije u Srbiji da prestanu da veličaju kriminalce u tabloidima i rijaliti programima.

Policajci su poručili da cilj protesta nije uticaj na pravosuđe i tužilastvo, te da protest nije političke prirode i nema veze sa političkim strankama.

"Došli smo ovde i da javno pitamo sudije i tužioce da li ima pritisaka na njih. Razumemo da su i oni ljudi od krvi i mesa i da se možda plaše za svoju bezbednost, ali onda možemo zajedno da tražimo od države da ih policija obezbeđuje", rekao je Ranitović.

Okupljeni policajci su sa protesta poručili da "sudstvo u Srbiji nije nezavisno".

Nosili su transparent na kojem je pisalo "Ako je napad na policajca - napad na državu, koliko puta su ubili Srbiju", a na zastavama su bili ispisani gradovi iz cele Srbije, među kojima i Beograd i Novi Sad, Ljubovija, Čačak, Aranđelovac, Apatin, Prijepolje, Pančevo i drugi.

Najavili su i da će nastaviti da se bore za poboljšanje svog položaja, pa između ostalog i "za povećanje dnevnica za ovaj opasan posao, koje sada iznose svega 150 dinara".

Prema podacima sindikata, u poslednjih deset godina na službenoj dužnosti stradao je veliki broj policajaca.

Podsetili su na slučaj nedavnog premlaćivanja pripadnika žandarmerije Borisa Jevrosimovića u Novom Sadu, a naveli su, između ostalog, i primer situacije u Novom Pazaru, gde je tokom pljačke jedne zlatare, izgrednik ispalio 70 hitaca iz automatske puške i ranio dva policajca, i nije kažnjen za pokušaj ubistva policajca, već za razbojništvo.

XS
SM
MD
LG