Dostupni linkovi

Anketa: SDP za procenat ispred CDU kancelarke Merkel


Martin Scuhulz, predsjednik SDP Njemačke i kancelarka Angela Merkel, liderka CDU
Martin Scuhulz, predsjednik SDP Njemačke i kancelarka Angela Merkel, liderka CDU

Njemačke Socijadlemokrate (SDP) bi pobijedile konzervativce kancelarke Angele Merkel za jedan posto da se izbori u Njemačkoj održavaju danas, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Treća po snazi je ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD).

SDP, partija lijevog centra, kako navodi Reuters, još uvjek gradi svoj momentum nakon što je za njenog predsjednika izabran Martin Schulz.

SDP je u aktulenoj vladajućoj koaliciji vlade kancelarke Merkel, manji koalicioni partner i već godinama je i prema rezulatima izbora i prema istraživanjima javnog mnjenja, iza desnog centra CDU-CSU, još od vremena kada su 2002. posljednji put dobili izbore u vrijeme Gerharda Schroedera.

Istraživanje koje je naručio Bild, a proveo anketni centar INSA, SDP -u je dalo 31 posto podrške dok su konzervativci osvojili 30 odsto. Populistički AfD prema ovom istraživanju ima 12 posto, a za njima su ekstremni ljevičari iz Die Linke sa 10 posto podrške njemačkih birača.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održaće se na jesen, a kancelarka Angela Merkel je i zvanično od danas kandidatkinja konzervativaca (CDU-CSU) za novi, četvrti mandat na čelu njemačke vlade.

XS
SM
MD
LG