Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud BiH osudio Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji


Sud Bosne i Hercegovine

Sud BiH osudio je u ponedjeljak Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji.

Tutmića je optužnica teretila da je prikupio novac i 17. jula 2013. godine, vozilom preko teritorije Srbije došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane "Islamske države" (IDIL). Tutmić se sa stranog ratišta u BiH vratio 11. avgusta 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnik i pružao pomoć terorističkoj grupi.

Tužilac Dubravko Čampara je naveo kako je optužba van razumne sumnje dokazala djela koja su optuženom stavljena na teret. Podsjetio je kako se Tutmić nakon potvrđivanja optužnice u junu 2015. nije odazivao pozivima Suda, zbog čega je za njim raspisana potjernica. Čampara je naveo da se optuženi krio u planinskim prevojima u okolini Zenice i da je uhapšen nakon 14 mjeseci.

"Svjedok Almir Džinić, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje je izjavio da je nekoliko puta u Siriji vidio optuženog, najprije u Haritanu, a potom u ostalim mjestima, da je bio u jednici Gorana Pavlovića. Ispričao je i kako je optuženi dužio automatsko naoružanje", podsjetio je tužilac.

Dodao je da je Džinić izjavio da se optuženi u BiH vratio kako bi poveo sa sobom nazad porodicu.

Čampara je ukazao i na materijalne dokaze, posebno analize profila na društvenim mrežama facebook i what's up, putem kojih je optuženi kontaktirao sa osobama koje se nalaze na stranom ratištu.

"S profila pod nazivom 'Ebu Hamza' je poslao poruku sa sadržajem: 'Tražim puta da se pridružim, pa ako imaš kakvih podataka javi'", naveo je tužilac.

Tužilac se osvrnuo i na presretnutu telefonsku komunikaciju supruge i kćerke optuženog, iz koje proizilazi da je optuženi godinu i mjesec bio u Siriji, da je obolio i da je izgubio novac.

Čampara je kazao optuženi tokom bjekstva skupljao minsko eksplozivna sredstva, da je u trenutku hapšenja kod sebe imao automatsku pušku.

"Optuženi ne poštuje Sud, vrijeđa tužioca i sudije, te upućuje prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija. Tako je na jednom od ročišta prije ulaska Vijeća, obratio se postupajućem tužitelju da je nevjernik i da hapsi samo muslimane, te riječima: 'Molim dragog Allaha da se sretnem s tobom oči u oči'", istakao je Čampara.

Navodeći da ne vidi olakšavajuće okolnosti u radnjama optuženog, tužilac je zatražio višegodišnju kaznu koja bi mogla doprinijeti deradikaliazciji optuženog.

Tutmićev branilac Kenan Ademović zatražio oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da Tužilaštvo tokom postupka nije dokazalo da je Tutmić bio u Siriji.

"Jedini dokaz koji Tužilaštvo ima je da je optuženi 11. augusta iz Turske avionom došao u BiH, odnosno da je negdje bio i vratio se. Nije izveden nijedan dokaz da je optuženi iz Turske prešao granicu sa Sirijom, niti preko kojeg je graničnog prelaza to učinio", kazao je Ademović.

"Posebno treba cijeniti iskaz svjedoka Džinića, koji je u Siriju otišao kao maloljetnik. Bio je svjedok protiv svih optuženih, ali se iz optužnice se ne vidi da su svi oni bili pripadnici iste formacije", kazao je branilac.

XS
SM
MD
LG