Dostupni linkovi

Netanyahu sa May o odgovoru na iransko testiranje balističke rakete


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa britanskom premijerkom Theresom May u Londonu, 6. februara 2017.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa britanskom premijerkom Theresom May u Londonu, 6. februara 2017.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da se Britanijom i SAD želi da izgradi zajednički odgovor na nedavni raketni balistički test koji je izveo Iran.

Natanyahu je u ponedjeljek u Londonu kod britanske premijerke Therese May i šefa diplomatije Borisa Johnsona. Izralelski premijer sljedeće sedmice u Vašingtonu ima zakazan susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prije dolaska u London Netanyahu je u nedjelju izjavio da je neophodno da tri države sarađaju i zajednički odgovore na, kako je rekao, "izuzetnu agresiju, bezobrazluk i prkos Irana".

Američki predsjednik Trump je odbacio sporazum svjetskih sila postignut sa Iranom 2015., ocjenujući ga kao "katastrofu". Njegova je administracija uvela je nove sankcije Iranu 3. februara, nakon što je ova zemlja izvela test balističke rakete srednjeg dometa.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je danas izjavio da Moskva nije saglasna sa Trumpovim stavom da je Iran teroristička država, ali da te razlike u mišljenju ne bi trebale da utiču na uspostavljanje bolje saradnje između Vašingtona i Moskve.

"Nije tajna da su gledišta Moskve i Vašingtona o mnogim međunarodnim pitanjima dijametralno susprotna." poručio je Peskov.

XS
SM
MD
LG