Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stejt department: Ambasador SAD u Skoplju ima punu podršku


Džes Bejli

Američki ambasador u Skoplju Džes Bejli ima podršku administracije u Vašingtonu, izjavio je predstavnik Stejt departmenta Majkl Toner povodom zahteva grupe republikanskih kongresmena da ambasador u Makedoniji bude smenjen zbog pristrasnog ponašanja i mešanja u politiku te zemlje.

Komentarišući navode pojedinih makedonskih medijima da Ambasada SAD u Skoplju ne govori u ime nove američke administarcije, Toner je istakao da nema promena u američkoj politici prema Makedoniji.

"Američka politika u Makedoniji je da podrži evroatlantsku integraciju države i reforme potrebne za napredovanje prema tom cilju. To uključuje podršku demokratskim reformama, vladavini prava i potpunoj primeni dogovora iz Pržina", rekao je vršilac dužnosti poprtparola Stejt departmenta za Glas Amerike na makedonskom jeziku.

Toner je potvrdio da je pravac delovanja za Bejlija i njegov tim da "rade na partnerstvu sa makedonskim vlastima, kao i građanskim društvom na unapredivanju američke politike i ciljeva SAD", ističući da Stejt department ima puno poverenje u Ambasadu u Skoplju.

Makedonska državna agencija MIA juče je prenela da je republikanski kongresmen Kristofer Smit pozvao novog američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da razreši ambasadora SAD u Skoplju Džesa Bejlija i zatražio da se istraže aktivnosti Ambasade u Skoplju koju je optužio za pristrasno ponašanje i svrstavanje na jednu stranu.

U izveštaju iz Vašingtona, MIA navodi da je Smit na čelu grupe od šest kongresmena koji su u januaru od ambasadora Bejlija zatražili objašnjenje tvrdnje vladajuće partije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog da Ambasada SAD u Skoplju radi u korist političkih partija i finansira projekte Fondacije Džordža Soroša u Makedoniji, a uz tekst je objavljen i faksimil pisma sa potpisima.

XS
SM
MD
LG