Dostupni linkovi

Dodik saopštio da nema zvanično obavještenje da je pod sankcijama EU


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da on ne zna da je pod sankcijama Evropske unije, te da o tome nema nikakvo zvanično obavještenje.

Dodik je rekao i da ne osjeća ni da je pod sankcijama Sjedinjenim Američkih Država, koje su mu uvedene 17. decembra prošle godine.

"Vjerujem da je to urađeno samo iz refleksa jednog broja ljudi. A što se tiče EU, baš danas imam razgovor s jednim ambasadorom iz EU, pa ne razumijem kakve su to moguće sankcije", ustvrdio je Dodik, ali nije precizirao s kojim to ambasadorom ima sastanak.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopštila je polovinom januara da su Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

U saopštenju iz Američke ambasade tada je navedeno da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma".

"Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", saopšteno je iz ambasade.

XS
SM
MD
LG