Dostupni linkovi

Vašington: Prvi molitveni doručak sa Trampom


Nacionalni molitveni doručak održava se svake godine, prvog četvrtka u februaru
Nacionalni molitveni doručak održava se svake godine, prvog četvrtka u februaru

Zvaničnici više od stotinu zemalja okupiće se danas u Vašingtonu na tradicionalnom molitvenom doručku, prvom od kako je za predsednika SAD izabran Donald Tramp.

Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara više od šest decenija po kojoj se svake godine, prvog četvrtka u februaru, u zajedničkoj molitvi okupljaju predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, kao i ugledni gosti iz stotinak zemlja sveta.

Tradicija organizovanja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera 1952. Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa je spontano pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspeh njegove vlade.

Prvobitna ideja da se političari, i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspeh SAD prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se pored domaćih pozivaju i svetski lideri i političari da se zajednički mole za mir u svetu.

Nacionalni molitveni doručak je manifestacija koja traje nekoliko dana, okuplja oko 3.500 gostiju i sastoji se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak u četvrtak na kojem su govornici predsednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa.

Iz Srbije će 65. molitvenom doručku u hotelu Vašington Hilton, kako je najavljeno, prisustvovati šef diplomatije Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG