Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov sa predsjednikom Ustavnog suda o dodjeli mandata za formiranje vlade


Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov razgovarao je danas sa predsjednikom Ustavnog suda Nikolom Ivanovskim o mogućnosti dodjeljivanja novog mandata za formiranje vlade.

Sastanak je održan kao dio najavljenih konsultacija Ivanova sa institucijama i partijama prije nego što eventualno odredi novog mandatara.

Lider SDSM Zoran Zaev je u ponedjeljak rekao da očekuje da mu Ivanov dodijeli mandat za formiranje vlade, da je ubijeđen da će obezbijediti potrebnu većinu u Sobranju Makedonije i da će uspjeti da formira vladu.

Lider stranke, koja je druga po broju mandata osvojenih na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima, poručio je predsjedniku Makedonije da će sve druge opcije, sem da mu povjeri mandat, značiti 'kršenje Ustava i zloupotrebu funkcije'.

Makedonski predsjednik je o situaciji nastaloj nakon što Gruevski nije uspio da formira koalicionu vladu sa DUI Alija Ahmetija, u ponedjeljak razgovarao i sa šefom Delegacije EU Samuelom Žbogarom, koji mu je prenio stav Unije da strane treba da nastave da rade na formiranju vlade koja će sprovesti reformske prioritete i sporazum stranaka iz Pržina iz juna 2015. godine, kojim je dogovoren način prevazilaženja političke krize.

XS
SM
MD
LG